Gymnastikkens Historie - Så Langt Går Den Tilbage

Billede: Jumpstory
Denne artikel indeholder betalt reklamelinks og er skrevet til fordel for et firma som støtter artiklen økonomisk. Ellers ville hjemmesiden ikke kunne løbe rundt.

Gymnnastikkens historie går længere tilbage, end de fleste går og regner med. Faktisk går den hele 500 år tilbage, hvor vi ser de tidligste eksempler på gymnastik i Italien omkring år 1569.

Historien bag gymnastik går uden tvivl endnu længere tilbage, da den har eksisteret før, at den omtales i værket "De arte gymnastica" af den italienske læge Hieronymus Mercurilais fra år 1569.

Fra forebyggelse til velvære 

De første litterære værker om gymnastikken beskriver gymnastik som en fysik forebyggelse mod sygdomme. Gymnastik beskrives ikke helt sådan i dag, selvom der utallige forskningsresultater, der viser, at gymnastik ofte kan føre til en forhøjet livskvalitet, samt være med til at styrke den samlede sundhed hos den enkelte gymnast.

I løbet af oplysningstiden voksede gymnastikken sig større og større, hvor den blev mere og mere udbredt i takt med individets frigørelse rundt om i Europa i takt med, at der kom mere og mere fokus det hele menneske i form af et oplyst sind og et sund legeme. 

Gymnastikken slog sig for alvor fast i Danmark i løbet af 1800-tallet, hvor især Franz Nachtegall stod som en central figur i udbredelsen af gymnastikken i begyndelsen af 1800-tallet. Her spillede Nachtengall en aktiv rolle i indførelsen af gymnastik som et skolefag.

Her var Danmark med Almueskoleloven af 1814 det første land til at indføre gymnastik som et fag i skolen. Oprindeligt var gymnastik som skolefag tiltænkt både drenge og piger, men fra 1828 og helt frem til 1903 blev det indskrænket, så det kun var for drenge. 

Gymnastikken blev dog mere og mere udbredt i Danmark i forbindelse med opførelsen af højskolerne. Her var Rødding Højskole den første, der i 1844 tog gymnastik på programmet.

Udviklingen har siden været præget af både systemskift, politiske holdninger og ikke mindst etableringen af specialforbund, så gymnastikken i dag tæller både foreninger med fokus på de oprindelige tanker, samt eliteretninger og konkurrencer på international plan.

Magasinet-Gymnast er ikke længere et fysisk magasin. Magasinet Gymnast er i dag et frivilligt online medie for gymnastik, som bliver støttet af annoncekroner fra firmaer for at få det til at kunne lade sig gøre. Indsend gerne din nyhed på facebook siden: Gymnastik

Læs mere på "om os"

Hvis du har set sports akrobatik før, så har du sikkert været meget imponeret ov…
Læs mere
Gymnastik er efterhånden blevet en meget populær idrætsform i Danmark. Flere og …
Læs mere
Når vi snakker om gamle sportsgrene, så er gymnastik bestemt en af de sportsgren…
Læs mere
#1 Gymnastik er en af de ældste sportsgrene, der findes. Faktisk stammer det hel…
Læs mere
Springerknæ er navnet på en betændelse eller irritation omkring eller under knæs…
Læs mere